streck bollar

Sjukhus i övik
Mellan den 6-12/3:e så låg jag inne på sjukhuset i övik och opererade mig. Jag fick en stomi - det är påste som man få ha på magen. Det var bra personal där. Dom var trevliga och snälla. Det var första gången jag var där. Men nog inte sista gången kommer vara där. Efter jag kom hem så har jag varit till sjukhuset i Umeå för stomi och det går bra med det. Jag får hjälp med att lägga om såret av mina föräldrar. Det var god mat på sjukhuset.
Efter jag har kommit hem så har det varit bra men samtidigt jobbigt och ovant.
Nu jobbar jag och det känns bra och roligt.

 

IMG 7141

Border collien är en av de populäraste arbetande vallhundarna i världen, men den har också visat prov på att vara en duktig lydnadshund och framgångsrik i agility. Border collie har stark vallinstinkt och passar inte bra att hålla enbart som sällskapshund på grund av att den behöver såväl mycket motion som psykisk stimulans. Border collien är en lättlärd, energisk hund som vill och behöver arbeta för att trivas. En understimulerad border collie kan bli stressad och utveckla destruktiva beteenden som överdriven fixering vid att valla, hunden kan försöka valla nästan allt som rör sig, inklusive människor. Med rätt fostran och livsförutsättningar, där dess arbetsvillighet och energi tas till vara blir border collien en harmonisk hund som är lyhörd mot sin ägare. Border collien rankas som en av de intelligentaste hundraserna i världen och man tror att border collien kan förstå upp till 200 ord. Hundspecialisten Stanley Coren rankar border collie som den allra intelligentaste hundrasen.

 

Border collien är oftast svart med vita tecken, men kan även vara brun med vita tecken samt trefärgad. Alla färger på border collie är tillåtna. Den vita färgen får inte ta överhand. Pälsen är medellång till kort. Hanhund kan bli upp 53cm men tiken är något lägre. Vikten för Hane är mellan 14–20 kg och Hona mellan 12–19 kg. Den kan bli mellan 10-17år gammal. Rasens ursprungsland är Storbritannien.

 

 

Forskning av Erik Olovsson/ Nordmaling

Jag var hemma hos mina föräldrar och vi hade mina syskon hemma hos oss. Men dom var inte där samtidigt. Min bror var där på julafton med sin familj och systern min och hennes familj var hos oss på juldag. Man fick många julklappar. Det var god mat och god dryck. Men det vart inte så jätte myckte på nyårsafton för att det var bara jag och pappa hemma mamma jobbade då. Men jag var hos dom några extra dagar mellan 22/12-6/1 för att jag var sjuk (feber). Det var jätte roligt att träffa mina föräldrar och syskon och deras familjer. När jag kom hem till mig på Kungsvägen så var det roligt att komma tillbaks dit och träffa alla igen efter ett långt juluppehåll.

 

Ishotellet ligger vid Torne älv i Jukkasjärvi, 20 mil norr om polcirkeln i Lappland. Ända sedan 1990 har man varje vinter byggt upp ett hotell i snö och is. Sedan förvaras isen kallt under sommaren så att den inte smälter. När vårsolen senare smälter ishotellet rinner allt smältvatten tillbaka i älven! Ishotellet har stora sviter och dubbelrum, en lobby, en pelarsal och flera filmsalar, samt en berömd isbar. Där får man sin dryck serverad i isglas. I närheten av hotellet bygger man varje år upp en iskyrka. Här håller man både dop och bröllop. I hotellet kan man gå runt och titta på fantastiskt vackra isskulpturer som skapats av särskild inbjudna konstnärer.

 

 

 

 

Dom två första veckorna var jag hemma hos mina föräldrar och hjälpte pappa att bygga ett tak på bron och gjorde om staket på den. Vi var också barnvakt några gånger åt mina syskons barn. Dom två sista veckorna var jag hemma hos mig och tog det lungt. Jag var ute på tomten och lekte med hundarna. Jag for också till min tjej som hetter Jessica. Hon var också hälsa på mig. Jag har också varit och bowla med några som bor med mig. Jag tycker att sommaren har varit bra. Det vart mycke grillning och drickade hemma hos mina föräldrar te.x öl-vin.

 

                                             SOL