streck bollar

Den 5 december 2014 åkte jag Daniella till Stockholm, Globen. För att se årets idolfinal. Jag har därför valt att skriva lite om hur idol går till, vilka som vunnit idol och lite om min egna resa dit. 

idollogga.jpg

Min idolresa 

 

Den 5e december 2014 var det dags för idolfinal i Globen, och jag var där. Inuti Globen var det stort och massor med folk. Vi hade fått platser på en utav läktarna vid sidan, det var lite högt upp så jag såg inte så bra jämt. Innan finalen började och under den stora pausen så uppträde gamla idoler som Darin, Danny och Linnea Henriksson. Carola var också där och sjöng. Jag tyckte Darin var bäst av de för jag tycker om honom och han hade bäst musik.

One direction var också där och sjöng. Så fort programledaren nämnde One direction blev hela globen som tokig och skrek jättehögt och jätteljust. Jag tyckte att de var bra men kanske inte lika som de som skrek sådär högt.

I finalen så var det Lisa och Mollie som tävlade mot varandra. De fick sjunga tre låtar var, en av de var vinnarlåten. Jag tyckte båda var bra och det var kul att vara där och se båda. Men jag tyckte Lisa var bäst för hon sjunger bäst. Det var Lisa som vann, och när Per Lernström som är programledare berättade det smällde de massa confetti.

hej.jpg

fae.png

 

 Idols upplägg

 

Idol är ett tv-program och en musiktävling där man tävlar i att sjunga. Idol sänds på tv4 och de första veckorna när det är auditions som sänds så är det flera dagar i veckan men när det sedan blir veckofinalerna övergår det till en dag i veckan, på fredagar klockan 20.

För att söka till idol så måste man vara 16 år. Tävlingen sker i 4 steg. Det första steget är auditions som sker i fem olika städer varje år dit alla får åka för att köa och sjunga. Först får man stå i en superlång kö för att få en nummerlapp för att få träffa en förjury som avgör om man får träffa den riktiga juryn som syns i tv. Klarar man av det steget får man gå på en audition och sjunga en låt man valt själv för den riktiga juryn. För att gå vidare måste majoriteten av juryn vilja ge en en guldbiljett som gör att man går vidare till slutauditions.

Vanligtvis är det ungefär 100 stycken som går vidare till steg två som är slutaudition. Då är det först solosång som står på schemat, efter det så är det ungefär hälften som ska gallras bort. Efter att alla deltagarna sjungit solosång så blir det ett gruppmoment. De delas in i grupper på 3-4 personer för att se hur bra deras samarbetsförmåga är. Efter gruppmomentet gallras ytterligare några bort. De som sedan har gått vidare får då sjunga en sista solosång inför juryn och det är det sista avgörande momentet innan juryn bestämmer vilka som går vidare till kvalveckan som är det tredje steget.

Det tredje steget är kvalveckan, nu börjar programmet sändas live och deltagarna möter för första gången publiken. Makten att bestämma vilka som går vidare går över till tittarna och juryn får endast bestämma fyra eller fem stycken så kallade ”wildcards” som får gå vidare. I det här momentet får deltagarna själva bestämma vilken låt de ska sjunga. Det är vanligen fem olika deltävlingar i det här momentet. Först fyra olika grupper där två personer från varje grupp går vidare och sedan väljer juryn ut sina wildcards så att det är 13 stycken i den slutgiltiga kvalfinalen på fredagen. Där röstas en ut av svenska folket och då har vi våra 12 deltagare som tagit sig vidare till sista steget som är veckofinalerna.

Det sista momentet i tävlingen är veckofinalerna där de 12 finalisterna ska gallras ner tills det bara är två stycken kvar som ställs mot varandra i en final i Globen. Inför veckofinalerna så stylas idolerna och får hjälp med både kläder och smink av professionella. De får även hjälp med sången av en sångpedagog. De ska nu ställas på en större scen än tidigare och inför betydligt mycket mer människor än tidigare i tävlingen, detta kan göra att nerverna spökar lite extra första veckofinalen. Varje veckofinal så är det ett speciellt tema för kvällen som låtarna ska gå i. Några av de teman som varit är kärlekstema, rocktema, discotema, min idol-tema och listettor. Varje vecka är idoljuryn med och ger kritik till deltagarna efter de sjungit. Mellan veckofinalerna övar deltagarna mycket på sin sång och åker även runt och signerar autografer till sina fans på olika platser. Detta gäller dock inte alla, förra året år 2013 var GIF-Sundsvalls spelare Kevin Walker med. Han höll igång med fotbollen samtidigt som han var med i Idol och hann därför inte öva lika mycket som de andra.

När det bara är två stycken kvar så är det final i Globen. Biljetterna släpps på hösten och det är mycket folk som kommer från hela Sverige för att titta. Precis som i veckofinalerna så avgörs vinnaren via telefon och sms-röstning. I finalen får deltagarna sjunga tre låtar var. En låt som de själva valt, en låt som tittarna röstat fram och den sista låten är vinnarlåten som är specialskriven bara för de. Om man vinner tävlingen så får man vinnarlåten utgiven och ett skivkontrakt.

hejhejdomaree.jpg

 

Idolvinnare

 

Daniel Lindströmdaniel.jpg

Daniel är född den 30 januari 1978 i Vännäs men är uppvuxen i Marieberg, Umeå. Daniel var den första att vinna idol och gav efter segern ut vinnarlåten Coming True som sålde platina. Daniel är nu gift och har två söner som är födda 2009, 2011.

agnes.jpgAgnes Carlsson

Agnes är född den 6 mars 1988 i Vänersborg. Hon vann idol år 2005 efter många om och men i början då hon höll på att åka ut på grund av för dåligt tittarstöd i kvalveckorna. Men juryn ville ha kvar henne och gav henne en plats i veckofinalerna ändå. Hon fick efter sin vinst ge ut singeln Right here, right now. Agnes uppträder nu runt om i världen och uppträdde även på kronprinsessans bröllop med Björn Skifs. Agnes är nu förlovad med Roger Pontares son Vincent Pontare.

Markus Fagervall markus.jpg

Markus är född den 5 oktober 1982 i Kiruna och uppväxt i Övertorneå. Han vann idol 2006 och fick då ge ut låten Everything changes. Markus pappa är från Sverige och hans mamma är ifrån Finland, han talar därför både svenska och finska flytande. Han turnerade sedan år 2006 och 2007 och 2008 deltog han i Stjärnor på is som han senare vann också.

marie.jpgMarie Picasso

Marie hette tidigare Lilly Marie Petterson men använde sig av Marie Picasso under idol. Picasso har hon fått efter en hund hon hade som hette så. Marie är född den 24 april 1979 i Strömsholm. Hon vann idol 2007 och fick då ge ut låten This moment. Picasso är sen tidigare känd från dokusåpan Big brother där hon medverkade år 2002.

 

Kevin Borgkevin.jpg

Kevin Borg föddes den 9 juni 1986 på Malta. Han flyttade till Sverige den 12 december 2007 och bosatte sig då i Arvidsjaur hos sin flickvän. Han deltog i Eurovision song contest för Malta både 2006 och 2007.  Han var med och vann idol 2008, när han vann hade han bott i Sverige i exakt ett år. Efter vinsten har Kevin fortsatt jobba med musik efter vinsten och spelade 2009 huvudrollen i den svenska uppsättningen av High School Musical.

erik.jpgErik Grönwall

Erik föddes den 3 december 1987 i Knivsta. Han vann idol 2009 med låten Higher, men det var inte första gången Erik var med i Idol. Redan år 2007 fick han sin guldbiljett första gången då han blev ”kidnappad” av Carina Berg. Men det året åkte Erik ut redan första dagen på slutaudition. Han är numera H.E.A.Ts nya sångare sen 2010.

 

Jay Smithjay.jpg

Jay är född den 29 april 1981 i Helsingborg. Han vann idol 2010 med låten Dreaming people. Efter att ha vunnit idol så återgick han till att spela med sitt band Von Benzo och de gav ut sin andra skiva tillsammans. Han är sångare och gitarrist och är nu aktuell både i band och som soloartist.

Amanda.jpgAmanda Fondell

Amanda föddes den 29 augusti 1994 i Linderöd. Hon vann idol 2011 och fick då 52% av rösterna i finalen. I samband med idolvinsten släppte hon sitt debutalbum med de covers hon framfört i idol. Efter idol har hon även deltagit i Melodifestivalen en gång, 2013. Med låten dumb, hon tog sig dock inte vidare till finalen där.

Kevin Walker walker.jpg

Kevin är född den 3 augusti 1989 i Sundsvall. Han vann idol 2013 och stod då i finalen mot Elin Bergman från Umeå. Under Idol så var han också aktiv med fotbollen och fortsatte träna och spela med sitt klubblag Gif-Sundsvall. Han har nu bytt lag och spelar för Djurgårdens IF. Walker bor nu med sin sambo i Sundsvall och de väntar sitt första barn nu under 2015.

 

lisa.jpgLisa Ajax

Lisa är förra årets idolvinnare (2014). Hon är född den 13 augusti 1998 i Järfälla, Stockholm. Hon var 16 år när hon deltog idol och är i och med det den yngsta att vinna. Lisa åkte efter idol ut på tack-turne med tvåan och trean från idol Mollie och Josefine. Lisa var även med i lilla melodifestivalen 2012 med låten ”Allt som jag har”.